O hazardních hrách

Přestože je tento blog zaměřen na upozorňování na nebezpečí omezování Internetu a na publikaci způsobů obcházení těchto omezení pro běžné uživatele. Návody slouží především pro ukázání neúčinnosti dané formy blokace, ne pro prosázení posledních kalhot. Přispěvatele tohoto blogu rozhodně neplatí žádná sázkařská, herní nebo jiná společnost.

Nicméně, protože se v poslední době věnujeme především kritice nového zákona o hazardních hrách je třeba zde pro úplnost popsat i princip hazardních her. Pokud jste tedy na tomto blogu, abyste hráli hazardní hry, čtěte!

Hazardní hry jsou definovány jako „hry, jejichž výsledek je založen jen na náhodě“ (Slovník cizích slov, SPN 1981) nebo jako „hra (…), jejíž výsledek závisí výhradně nebo převážně na náhodě“ (česká Wikipedie, 2016). A v tomto případě náhoda = matematika.

Každá hazardní hra je tedy navržena tak, aby její výsledek závisel (alespoň ve větší části) na náhodě, a aby byla v dlouhodobém horizontu výhodná pro jejího provozovatele (např. kasino). To nevylučuje fakt, že krátkodobě může být výhodná pro hráče (např. pokud vyhraje Jackpot), ale pravděpodobnost, že to budete zrovna Vy je malá. Mějte na paměti, že kasina a podobné organizace si najímají profesionální matematiky, aby měli jistotu že daná hra bude skutečně hrát v jejich prospěch. Pokud tedy máte jen základní matematické dovednosti a nevěnujete se hazardním hrám profesionálně (pouhé hodiny hraní z Vás profesionála neudělají), pak vždy budete ve výrazné nevýhodě oproti provozovateli hazardní hry. A i kdybyste vystudovali Matfyz a složili tam doktorát z teorie pravděpodobnosti, pak se náskok provozovatele jen sníží, ale nikdy úplně nezmizí.

Důkazem jsou velké zisky provozovatelů kasin, loterií a herních automatů (ať už jsou nazývány jakkoli). Např. výdělky a majetek Sazky je tak velký (díky malé pravděpodobnosti výhry), že i kdyby někdo z hráčů vyhrál 200 milionů Kč, účetnictví Sazky to zatíží minimálně – pořád bude (dlouhodobě) zisková.

Hraní hazardních her v umírněné formě tedy může být relaxací (dobrá znalost alespoň středoškolské matematiky výhodou), ale nikdy ne zdrojem příjmu.

Pokud máte tu smůlu, že se Vaše hraní dostalo mimo Vaši kontrolu, nebo pozorujete tento stav u někoho ze svých blízkých, další informace můžete najít na webu MUDr. Karla Nešpora, který je primářem mužského oddělení závislostí v Psychiatrické nemocnici Bohnice (v této nemocnici samozřejmě existuje i stejné oddělení pro ženy).

Napsat komentář